Jak co tydzień publikujemy Państwu jadłospis naszego żłobka. Staramy się, by zawsze było różnorodnie i zdrowo. Dbają o to Ci, którzy przygotowują posiłki dla najmłodszych według obowiązujących standardów w specjalnych piecach, dzięki czemu gotujemy przede wszystkim na parze!
ŻŁOBKOWY JADŁOSPIS
Poniedziałek 22 luty
- śniadanie: chleb razowy, masło, twarożek / twarożek ze słonecznika z ogórkiem zielonym i koperkiem, pomidor, napar z hibiskusa
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kurczak po meksykańsku z kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą, kasza kuskus, kasza jęczmienna, kompot
- podwieczorek: kisiel z wiśni i czarnej porzeczki
Wtorek 23 luty
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, pasta z sera żółtego z czosnkiem i natką pietruszki, pasta z szynki, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: zupa brokułowa z ziemniakami, pulpeciki wieprzowe w sosie pieczeniowym, makaron, gotowana czerwona kapusta, kompot owocowy
- podwieczorek: owoce sezonowe, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane
Środa 24 luty
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, jajko na twardo, szynka, pasta z zielonego groszku, ser żółty, pomidor, napar z hibiskusa
- obiad: zupa ogórkowa z ryżem, kurczak pieczony, ziemniaki, surówka z marchewki z ananasem, kompot owocowy
- podwieczorek: jabłko, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane
Czwartek 25 luty
- śniadanie: chleb razowy, masło, szynka drobiowa, pomidor, napar z hibiskusa
- obiad: zupa jarzynowa z żółtą soczewicą, pierogi leniwe, kopytka z masłem klarowanym i cukrem, kompot
- podwieczorek: kasza manna z frużeliną z czarnej porzeczki
Piątek 26 stycznia
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, twarożek waniliowy / z kaszy jaglanej, kakao
- obiad: żurek śląski, kotleciki rybne, ziemniaki, gotowana marchewka z fasolką szparagową, kompot
- podwieczorek: muffinka buraczkowo-kakaowa
Pełny i szczegółowy jadłospis znajdziecie także na tablicy ogłoszeń w naszej placówce!
Rodziców, mających szczególne wymagania żywieniowe przez wzgląd na alergie, prosimy o zgłaszanie sugestii w naszym sekretariacie.
Smacznego!