Światowy Dzień Wegetarianizmu i nasze posiłki

Z początkiem października przypada Światowy Dzień Wegetarianizmu. Postanowiliśmy wykorzystać ten fakt, by szerzej opowiedzieć Wam o tym, co jedzą maluchy w naszych żłobkach i przedszkolach! O rodzajach diet, jakie są u nas dostępne i o całej żywieniowej procedurze!

Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiadają trzy różne firmy, ich wybór determinowany jest przede wszystkim jakością, jaką nam oferują, ale i lokalizacją. Każda z nich dba o jakość i świeżość nie tylko finalnych dań, ale przede wszystkim produktów, z których są przygotowywane dania dla najmłodszych. Mamy gwarancję, że posiłki, które są przygotowywane dla Waszych dzieci, są najpierw konsultowane z dietetykiem i adekwatne do potrzeb i rozwoju naszych podopiecznych. Jadłospisy są zgodne z obowiązującymi, europejskimi standardami, opracowanymi zasadami żywienia w placówkach przedszkolnych i żłobkowych. Firmy, z którymi współpracujemy raczej nie robią zakupów w supermarketach – mają swoich dostawców, a jaja, ziemniaki, wszelkie warzywa pozyskują od lokalnych i małych gospodarstw ekologicznych. Przez co pewność, że jest w zgodzie z naturą jest większa niż przy hurtowych zakupach w wielkopowierzchniowych sklepach. Nie znajdziecie także u nich gotowych produktów, kupionych i zaadoptowanych tak, by nikt się nie domyślił, że to z pudełka! Znajdziecie to, co sami przygotowują. Jeśli w jadłospisie widnieje barszcz czy żurek, to zakwas przygotowywany jest samodzielnie, a nie kupowany w sklepie. Jeśli jest kanapka z pasztetem, to nie jest to pasztet z puszki, a pasztet autorskiego wypieku, stworzony przez tych, którzy potrafią go przyrządzić!

W kuchni ważna jest też sezonowość i nasi dostawcy posiłków o tym wiedzą, czerpiąc z niej garściami. Każde danie składa się z tego, co obecnie dostępne na rynku. Latem są truskawki, śliwki i maliny. Bogactwo owoców i bogactwo warzyw w sezonie. To podstawowe źródło witam, pozytywny wpływ na zdrowie i odporność maluchów, dlatego przywiązujemy ogromną wagę do tego, by w jadłospisach sezonowości było jak najwięcej. Zimą królują rozgrzewające kremy z dyni czy z soczewicy. Często stawiamy na owoce i warzywa, dlatego często trafiają na dziecięcy stoły kolorowe koktajle witaminowe, których skład to po prostu owoce i warzywa danego koloru, w ramach podwieczorku dzieci kilka razy w tygodniu otrzymują także owoce! Jeśli pojawiają się wypieki, to również własnej produkcji.

Ważną informacją jest też fakt, że w naszych placówkach każde dziecko je to, co chce lub to co może! Chcesz dla swojego maluszka diety wegetariańskiej? Wystarczy, że zgłosisz to w naszym sekretariacie. Jeśli w diecie wegetariańskiej mamy wykluczyć dodatkowo na przykład marchewką – nie ma problemu, robimy to. W 100% dostosujemy jadłospis Twojego dziecka to jego potrzeb lub preferencji żywieniowych. Występuje u Was nietolerancja laktozy? W naszych placówkach obowiązują także diety bezbiałkowe (BMK i inne eliminacyjne). Dodamy, że nie lubimy powtarzalności a otwartość na kulinarne inspiracje i smaki jest u nas duża i pożądana. Nasi cateringowi dostawcy to wiedzą, dlatego nasze jadłospisy są dość różnorodne i nie ograniczają się tylko to bułki z twarożkiem. Znajdziecie u nas bogactwo past na kanapki śniadaniowe, różnego rodzaju zupy i kremy, czasem nieoczywiste połączenia smaków słodkich, kwaśnych i słodkich, fajne, wesołe i kolorowe desery. Przede wszystkim jednak zdrowe!

Na koniec, dodamy jeszcze informację, że wszystkie posiłki przygotowywane dla Bajkowej i Tęczowej Krainy są przygotowywane w specjalnych piecach, które umożliwiają gotowanie na parze lub pieczenie. Raczej nie znajdziecie u nas potraw smażonych w głębokim tłuszczu, czy potraw o wątpliwej jakości odżywczej. Co tydzień publikujemy dla Was jadłospis, w którym możecie przeczytać o wszystkim, czym żywią się Wasze dzieci! A może i się zainspirować, by wspólnie w domu, przygotować takie posiłki. Czasami, przyznajemy – my się inspirujemy, bo zdarzają się w jadłospisach całkiem, całkiem przyjemne propozycje!

Smacznego Wam!