Jadłospis w Bajkowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 02 marca
- śniadanie: chleb wiejski, masło, szynka wiejska, pasta z twarożku, ogórek, pomidor, sałata, herbata owocowa
- obiad: krem z białych warzyw z kaszą jaglaną, mięso mielone w sosie pomidorowym, kotlety marchewkowe z białą fasolą, kuskusem i słonecznikiem, marchewka, ziemniaki, kompot
- podwieczorek: jabłko tarte, biszkopty domowe
Wtorek 03 marca
- śniadanie: chleb graham, masło, dżem truskawkowy, herbata malinowa
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kopytka z serem polane masłem / kopytka bezmleczne z oliwą, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, marchew tarta z jabłkiem
Środa 04 marca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, pasta z mozzarelli, szynka wiejska, herbata malinowa
- obiad: rosół z kury / warzywny z ryżem, schab z warzywami, kasza jęczmienna, warzywne leczo z kaszą jęczmienną, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel owocowy, wafle ryżowe, herbata
Czwartek 05 marca
- śniadanie: bagietka francuska, ogórek, owsianka na mleku / mleku roślinnym, herbata owocowa z dziką różą, pigwą i truskawką
- obiad: kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, makaron z mięsem i sosem pomidorowym, makaron z sosem pomidorowym i mozzarellą, kompot owocowy
- podwieczorek: pieczywo lekkie, żytnie, mus z gruszki
Piątek 06 marca
- śniadanie: bułka grahamka, masło, pasta jajeczna, pomidor, herbata owocowa z dziką różą i truskawką
- obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, dorsz w sosie paprykowym / śmietankowym, ryż biały, kalafior, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto domowe, herbata owocowa
Jadłospis w Bajkowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie.
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 02 marca
- śniadanie: chleb wiejski, masło, pasta z twarogu i rzodkiewki, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb pszenny z masłem, pomidorem i zielonym ogórkiem, gruszka, herbata z cytryną
- obiad: zupa ogórkowa, kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, mizeria z koperkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem i miodem, kakao
Wtorek 03 marca
- śniadanie: kajzerka mieszana z masłem, sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, herbata owocowa
- II śniadanie: jabłko z suszoną żurawiną, kakao
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kopytka z masłem, kompot owocowy
- podwieczorek: jabłko
Środa 04 marca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, frankfuterka, keczup, sos czosnkowy, herbata z sokiem malinowym
- II śniadanie: mandarynka
- obiad: rosół z kury / warzywny z ryżem, potrawka z szynki wieprzowej z warzywami i kaszą jęczmienną, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: wafle ryżowe
Czwartek 05 marca
- śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, suszona żurawina, herbata owocowa
- II śniadanie: bagietka mieszana, masło, ogórek zielony, koktajl owocowy
- obiad: spaghetti bolognese z mięsem wieprzowym, sosem pomidorowym, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel owocowy domowy
Piątek 06 marca
- śniadanie: bułka grahamka, masło, pasta jajeczna, pomidor, kawa zbożowa
- II śniadanie: świeża marchewka
- obiad: zupa kalafiorowa z makaronem, ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki, sałata lodowa z warzywami, kompot owocowy
- podwieczorek: domowe ciasto z jabłkiem, woda mineralna