Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska/wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Wszystkie Państwa sugestie są uwzględniane w planie żywieniowym. Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiada Planeta Smaku
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 03 lutego
- śniadanie: bułka pszenno-żytnia z masłem, hummus, frankfurterki drobiowe, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
- obiad: zupa brokułowa z ryżem, krem z brukselki niezabielany z makaronem, pierś z kurczaka gotowana na parze, kotleciki z buraka, kasza jaglana, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka zielonego, oliwa z oliwek, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel z jabłek, jabłko tarte, chrupki kukurydziane
Wtorek 04 lutego
- śniadanie: chleb graham pszenny, chleb wiejski, masło, twarożek, serek kanapkowy, pasta z dorsza, polędwiczka drobiowa, herbata z cytryną
- obiad: zupa jarzynowa z kluseczkami / makaronem zacierkowym, koperkiem, potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami, leczo warzywne z ryżem, kompot owocowy
- podwieczorek: banan
Środa 05 lutego
- śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, niskosłodzony dżem z kiwi, owsianka na mleku / mleku roślinnym, herbata z cytryną
- obiad: rosół z kury z ryżem, zupa warzywna z ryżem, kasza jęczmienna perłowa ze schabem / bitką wieprzową i buraczkami, sos pieczeniowy, kaszotto warzywne z serem mozzarella, kompot owocowy
- podwieczorek: gruszka, woda mineralna
Czwartek 06 lutego
- śniadanie: chleb żytni razowy, chleb graham, schab, pasta z twarożku, ser żółty, pomidor, sałata, herbata z cytryną
- obiad: barszcz ukraiński z mięsem, kapustą zabielany / niezabielany, makaron razowy świderki w sosie pietruszkowym, szynka bez kości z sosem beszamelowym, mięso drobiowe w sosie pomidorowym, sałata z sosem vinegret, kompot
- podwieczorek: kisiel z owocami, herbata z cytryną
Piątek 07 lutego
- śniadanie: bułka grahamka, chleb wiejski, chleb żytni, masło, szynka z indyka, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- obiad: zupa kalafiorowa, krupnik niezabielany z warzywami, ziemniaki, ryż, kotlety rybne, filet rybny panierowany, marchewka gotowana, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto domowe, woda mineralna
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 03 lutego
- śniadanie: bułka graham z masłem, ogórek zielony, frankfruterki, sos czosnkowy, herbata z miodem
- II śniadanie: jogurt naturalny
- obiad: krem z brukselki z makaronem, pierś z kurczaka na parze, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: chrupki kukurydziane, winogrona bezpestkowe
Wtorek 04 lutego
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, polędwica drobiowa, sałata, herbata z miodem
- II śniadanie: chleb graham z masłem, twarożek naturalny, papryka, kawa zbożowa
- obiad: zupa jarzynowa z z mięsem i makaronem, kluska na parze z sosem truskawkowym, kompot owocowy
- podwieczorek: budyń z owocami
Środa 05 lutego
- śniadanie: zupa mleczna z makaronem, orzechami, jabłko, herbatka ziołowa
- II śniadanie: bułka paluch z masłem, dżem niskosłodzony, banan
- obiad: rosół z kury z ryżem, bitka w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami i jabłkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: keks ze szpinakiem
Czwartek 06 lutego
- śniadanie: chleb żytni z masłem, pieczonym schabem, pomidorem, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb graham z masłem, żółtym serem, kawa zbożowa, jabłko
- obiad: barszcz czerwony z mięsem i białą kapustą, naleśniki z serem, kompot owocowy
- podwieczorek: wafle ryżowe z dżemem owocowym, herbata z cytryną
Piątek 07 lutego
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, filetem drobiowym i pomidorem, kakao
- II śniadanie: chleb żytni z pastą jajeczną i szczypiorkiem, sałatka owocowa
- obiad: krupnik z warzywami i ziemniakami, filet rybny panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto domowe, woda mineralna