Jadłospis w Bajkowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 09 marca
- śniadanie: bagietka francuska z masłem i szynka wiejską, pasta jajeczna z natką pietruszki, herbatka z cytryną, herbata owocowa
- obiad: krem z selera z białym ryżem, pulpeciki drobiowe z kaszą jęczmienną i kaszą pęczak, marchewka gotowana, kasza jęczmienna w sosie warzywnym z ciecierzycą, kompot owocowy
- podwieczorek: domowa galaretka owocowa
Wtorek 10 marca
- śniadanie: chleb graham z masłem i chudym schabem, szynka drobiowa, pomidor, twaróg truskawkowy, herbata owocowa
- obiad: rosół z kury / warzywny z kaszą manną, kasza gryczana z gulaszem drobiowym, kotlecik z łososie, brokuły, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty bezcukrowe z tartym jabłkiem i herbatką owocową z dzikiej róży, pigwy, truskawki i jabłka
Środa 11 marca
- śniadanie: chleb żytni razowy z masłem i żółtym serem, jajko, sałata, herbata z cytryną
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem, makaron świderki z wieprzowiną i warzywami, makaron z warzywami i zielonym groszkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: mus brzoskwiniowy
Czwartek 12 marca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, polędwica sopocka, pasztet warzywny, ogórek, herbata z cytryną
- obiad: barszcz ukraiński z jajkiem, pulpeciki drobiowe, placuszki pieczone z cukinii z siemieniem lnianym, jogurt naturalny, ziemniaki, buraki, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, mus bananowo-truskawkowy
Piątek 13 marca
- śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty z masłem i szynka wiejską, ser żółty, pomidor, herbata z cytryną
- obiad: rosół z kury / warzywny z makaronem, zupa z fasolki szparagowej, ryba soute w sosie szpinakowym z ziemniakami, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto drożdżowe i chrupki kukurydziane
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 09 marca
- śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, mus jabłkowy, herbata owocowa
- II śniadanie: bagietka mieszana z masłem i miodem, mandarynka, herbata z cytryną
- obiad: zupa warzywna z ryżem, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, sałatka szwedzka, kompot
- podwieczorek: domowa galaretka owocowa
Wtorek 10 marca
- śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i dżemem truskawkowym, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb graham z serkiem kanapkowym i ogórkiem, kawa zbożowa
- obiad: rosół z kury / warzywny z kaszą manną, kotlet drobiowy z białym ryżem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot
- podwieczorek: jabłko
Środa 11 marca
- śniadanie: bułka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata ziołowa
- II śniadanie: chleb żytni razowy z masłem, ogórek zielony, dżem brzoskwiniowy, kakao, wafle ryżowe
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem, makaron świderki z masłem, cukrem i cynamonem, kompot
- podwieczorek: jogurt naturalny z rodzynkami i płatkami owsianymi
Czwartek 12 marca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, polędwica sopocka, sałata, papryka, herbata z cytryną
- II śniadanie: chleb graham z ogórkiem zielonym, banan, kawa zbożowa
- obiad: barszcz ukraiński z jajkiem, kotlet mielony z ziemniakami, marchewka z groszkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, gruszka
Piątek 13 marca
- śniadanie: kajzerka z masłem, pasta z twarogu ze szczypiorkiem, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb żytni z masłem, szynka drobiowa wędzona, kakao, mus z jabłka, biszkopty
- obiad: rosół z kury / warzywny z makaronem, ryba soute w sosie szpinakowym z ziemniakami, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto drożdżowe, woda mineralna