Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska / wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Każda Państwa sugestia jest uwzględniana w planie żywieniowym. Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiada Planeta Smaku.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 10 lutego
- śniadanie: chleb graham, masło, szynka z indyka, pasta z twarożku, pomidor, rzodkiewka, herbata z cytryną
- obiad: rosół z kury z kluseczkami, zupa warzywna z lanym ciastem, wieprzowe mielone, kotleciki sojowe, ziemniaki, buraki, kompot owocowy
- podwieczorek: banan
Wtorek 11 lutego
- śniadanie: chleb graham pszenny z masłem, ser gouda, wędlina drobiowa, pomidor, herbata z cytryną
- obiad: zupa jarzynowa z ryżem, łazanki z warzywami, zieloną pietruszką, mięsem, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel z jabłek z owocami, herbatniki
Środa 12 lutego
- śniadanie: bułka kajzerka, masło, pasta jajeczna, ogórek zielony, herbata z cytryną
- obiad: barszcz zabielany / niezabielany z ziemniakami, indyk z cukinią i ryżem, pierś drobiowa gotowana na parze, ryż z sosem pomidorowym, gołąbki bez zawijania z ryżem i soczewicą w sosie pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego i pora, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, mus z gruszki
Czwartek 13 lutego
- śniadanie: chleb wiejski, szynka z indyka, twarożek, pasta z dorsza, serek kanapkowy, herbata owocowa
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem białym, potrawka z kurczaka z ryżem, ryż z sosem truskawkowym na mleku roślinnym, kompot
- podwieczorek: biszkopty bezcukrowe, tarte jabłko
Piątek 14 lutego
- śniadanie: rogal maślany z masłem, owsianka na mleku, mus owocowy, jabłko tarte, herbata owocowa
- obiad: barszcz czerwony zabielany / niezabielany, kotlety rybne z ziemniakami i kalafiorem, flet rybny soute z ziemniakami i sosem szpinakowym, kompot owocowy
- podwieczorek: domowa galaretka owocowa
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 10 lutego
- śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami, herbata owocowa
- II śniadanie: bułka graham z serkiem kanapkowym, szynka drobiowa, herbata z cytryną, mandarynka
- obiad: rosół z lanym ciastem, kotlet mielony, ziemniaki, buraki, kompot
- podwieczorek: jogurt naturalny, gruszka
Wtorek 11 lutego
- śniadanie: chleb mieszany z masłem, ser żółty, pomidor, herbata zielona
- II śniadanie: chleb graham z masłem i pomidorem, kakao, jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi
- obiad: zupa grochowa z ziemniakami, makaron rurki z sosem śmietanowym i serem, kompot
- podwieczorek: herbatniki i mus owocowy
Środa 12 lutego
- śniadanie: bułka kajzerka, masło, pasta jajeczna, papryka, mleko na ciepło
- II śniadanie: chleb żytni razowy, masło, pomidor, ogórek zielony, jabłko
- obiad: barszcz zabielany z ziemniakami, pierś drobiowa gotowana na parze, ryż z sosem śmietanowym, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego i pora, kompot owocowy
- podwieczorek: świeża marchewka
Czwartek 13 lutego
- śniadanie: chleb wiejski, szynka z indyka, sałata, ogórek, kawa zbożowa
- II śniadanie: chleb żytni ziarnisty z serkiem kanapkowym, banan, herbata z cytryną
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem białym, pierogi leniwe z masłem i sosem truskawkowym, kompot
- podwieczorek: jabłko
Piątek 14 lutego
- śniadanie: rogal maślany z masłem i dżemem niskosłodzonym, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb graham z masłem, sałatą, zielonym ogórkiem, mleko na ciepło, mandarynka
- obiad: kapuśniak na białej kapuście z ziemniakami, ryba filet soute, ziemniaki, sos szpinakowy, kompot owocowy
- podwieczorek: domowa galaretka owocowa