Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska / wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Każda Państwa sugestia jest uwzględniana w planie żywieniowym. Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiada Planeta Smaku.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 15 czerwca
- śniadanie: chleb żytni wiejski, masło, owsianka na mleku / mleku roślinnym, szynka drobiowa z indyka, pasta z łososia, pomidor, herbata z dziką różą, pigwą i truskawką
- obiad: rosół z kury z makaronem, kasza jaglana z gulaszem i warzywami / gulasz z soczewicy, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto marchewkowe, woda mineralna
Wtorek 16 czerwca
- śniadanie: bagietka francuska z masłem i dżemem niskosłodzonym, herbata z cytryną
- obiad: zupa krem z białych warzyw, makaron razowy z twarogiem / jogurtem sojowym i truskawkami, kompot owocowy
- podwieczorek: brzoskwinia, mus brzoskwiniowy i chrupki kukurydziane
Środa 17 czerwca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, polędwica drobiowa, hummus pomidorowy, ogórek zielony, herbata
- obiad: zupa brokułowa z lanym ciastem, kasza jęczmienna, bitki wieprzowe w lekkim sosie pieczeniowym, brokuł i buraczki, kotlety z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty, jabłko
Czwartek 18 czerwca
- śniadanie: bułka kajzerka z masłem, pasta jajeczna, ser żółty, papryka, herbata
- obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, pierogi domowe z mięsem / serem, kompot owocowy
- podwieczorek: banan, wafle ryżowe
Piątek 19 czerwca
- śniadanie: bułka pszenno-żytnia, masło, mozzarella, filet z indyka, ogórek, herbata
- obiad:krupnik z kaszą gryczaną i warzywami, ziemniaki, kotlety rybne w sosie pomidorowym, kalafior, kompot owocowy
- podwieczorek: serek z malinami, bułka z dżemem
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 15 czerwca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, pasta z twarogu z tuńczykiem, pomidor, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb graham z masłem i ogórkiem zielonym, kawa zbożowa z mlekiem, sok jabłkowy
- obiad: żurek z ziemniakami, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza jęczmienna, kompot
- podwieczorek: ciasto domowe
Wtorek 16 czerwca
- śniadanie: bagietka z masłem, dżemem niskosłodzonym, herbata ziołowa
- II śniadanie: zupa mleczna z płatkami miodowymi, szaszłyki owocowe, herbata z cytryną
- obiad: krem z fasoli, makaron penne z sosem truskawkowym i twarogiem, kompot owocowy
- podwieczorek: pomarańcze
Środa 17 czerwca
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb żytni z masłem i miodem, mandarynka
- obiad: zupa brokułowa z makaronem, bitki schabowe w lekkim sosie pieczeniowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: jabłko
Czwartek 18 czerwca
- śniadanie: kajzerka z masłem, żółtym serem, rzodkiewką, kawa zbożowa z mlekiem
- II śniadanie: kajzerka z masłem, pastą jajeczną, ogórek zielony, wafel ryżowy
- obiad: barszcz czerwony z fasolą, pierogi z serem i masłem, kompot
- podwieczorek: banan
Piątek 19 czerwca
- śniadanie: bagietka z masłem i sałatką jarzynową, herbata ziołowa
- II śniadanie: chleb graham z masłem, pomidorem i sałatą zieloną, kawa zbożowa, jabłko
- obiad: zupa krupnik z warzywami, ryba panierowana z ziemniakami, kiszona gotowana kapusta, kompot owocowy
- podwieczorek: jogurt naturalny z truskawkami