Jadłospis w Bajkowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 18 maja
- śniadanie: bagietka francuska z masłem i dżemem, herbatka
- obiad: zupa koperkowa, kasza bulgur z gulaszem drobiowym i warzywami, kaszotto warzywne z kukurydzą, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty bezcukrowe, herbatniki i jabłko tarte
Wtorek 19 maja
- śniadanie: bułka kajzerka, masło, chleb graham, pasta jajeczna, herbata
- obiad: krem z selera z kaszą jaglaną, makaron razowy z twarogiem / jogurtem sojowym i truskawkami, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, mus jabłkowo-marchewkowy
Środa 20 maja
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, wędlina, serek kanapkowy, ogórek, pomidor, herbata
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym, kasza w sosie cukiniowym z mozzarellą, kalafior gotowany na parze, kompot owocowy
- podwieczorek: serek wiejski z bananem, mus brzoskwiniowy, wafle ryżowe
Czwartek 21 maja
- śniadanie: bułka kajzerka z masłem, polędwica drobiowa z indyka, pomidor, pasta z twarogu i awokado herbata
- obiad: krem z kalafiora z ryżem białym, pierogi domowe z mięsem, kartacze z mięsem, kluski leniwe z sosem brokułowym, kompot owocowy
- podwieczorek: banan, herbatka owocowa
Piątek 22 maja
- śniadanie: chleb żytni z masłem, ser żółty, pasta z soczewicy, pasta z sera żółtego, rzodkiewka, herbata
- obiad: krupnik z kaszą gryczaną, kotlety / pulpeciki rybne, ziemniaki, buraczki, kompot owocowy
- podwieczorek: serek z malinami, wafle ryżowe i dżem niskosłodzony, keks serowy
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 18 maja
- śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, ogórek, herbata owocowa
- II śniadanie: bagietka mieszana z masłem, banan
- obiad: zupa koperkowa z ryżem, kurczak duszony w pomidorach, marchewka gotowana, kompot
- podwieczorek: ciasto domowe, woda mineralna
Wtorek 19 maja
- śniadanie: chleb wiejski, masło, pomidor, herbata
- II śniadanie: chleb graham, masło, zielona sałata, polędwica drobiowa, kawa zbożowa, jogurt naturalny z brzoskwiniami i musli
- obiad: zupa fasolowa z ziemniakami, makaron świderki z twarogiem, sos truskawkowy, kompot
- podwieczorek: mandarynka
Środa 20 maja
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, frankfuterki, pomidor, sos czosnkowy, herbata z cytryną, herbata owocowa
- II śniadania: sok jabłkowy
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym, ogórek kiszony, kompot owocowy
- podwieczorek: świeża marchewka
Czwartek 21 maja
- śniadanie: bułka kajzerka z masłem, polędwicą drobiową z indyka, pomidorem, herbata ziołowa
- II śniadanie: chleb graham z masłem, dżem, kawa zbożowa, jabłko
- obiad: krem z kalafiora z makaronem, kartacze z mięsem, kompot owocowy
- podwieczorek: banan
Piątek 22 maja
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, ser żółty, sałata, papryka, herbata
- II śniadanie: chleb żytni ziarnisty, masło, pomidor, kakao, mandarynka
- obiad: krupnik z kaszą gryczaną i warzywami, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: keks serowy