Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska / wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Każda Państwa sugestia jest uwzględniana w planie żywieniowym. Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiada Planeta Smaku.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 24 lutego
- śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, masło, szynka z indyka, pasta z łososia, owsianka na mleku roślinnym, pomidor herbata z dzikiej róży, pigwy i truskawki
- obiad: rosół z kury z makaronem, zupa kalafiorowa z makaronem, kasza jaglana, gulasz wieprzowy z warzywami, gulasz z soczewicy, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto marchewkowe, woda mineralna
Wtorek 25 lutego
- śniadanie: bagietka francuska, dżem niskosłodzony jagodowy, truskawkowy, masło, herbata z cytryną
- obiad: krem z białych warzyw, makaron z twarogiem i truskawkami, kompot owocowy
- podwieczorek: brzoskwinia i chrupki kukurydziane
Środa 26 lutego
- śniadanie: chleb wiejski, filet z indyka, humus pomidorowy, masło, ogórek zielony, herbata z cytryną
- obiad: zupa brokułowa z lanym ciastem, kasza jęczmienna, schab, bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym, kotlety z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym, buraki tarte, ziemniaki, brokuł, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty bezcukrowe z jabłkiem
Czwartek 27 lutego
- śniadanie: bułka kajzerka, masło, ser żółty, pasta jajeczna, papryka, herbata
- obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, pierogi domowe z mięsem, pierogi domowe z serem, kompot owocowy
- podwieczorek: chleb z otrębów razowych, wafle ryżowe, banan
Piątek 28 lutego
- śniadanie: bułka pszenno-żytnia, bagietka mieszana, mozzarella, filet z indyka, ogórek, herbata
- obiad: krupnik z kaszą gryczaną i warzywami, kotlety rybne, kalafior, ziemniaki, pulpeciki rybne w sosie pomidorowym, kompot owocowy
- podwieczorek: bułka graham z dżemem truskawkowym, twarożek na słodko
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 24 lutego
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, pasta z twarogu z tuńczykiem, pomidor, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb graham z masłem, ogórkiem zielonym, kawa zbożowa, sok jabłkowy
- obiad: żurek z ziemniakami, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza jęczmienna, kompot
- podwieczorek: ciasto marchewkowe, woda mineralna
Wtorek 25 lutego
- śniadanie: bagietka mieszana z masłem, dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata ziołowa
- II śniadanie: zupa mleczna z płatkami miodowymi, szaszłyki owocowe, herbata z cytryną
- obiad: krem z fasoli, makaron penne z sosem truskawkowym i twarogiem, kompot owocowy
- podwieczorek: pomarańcza
Środa 26 lutego
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, herbata owocowa
- II śniadanie: chleb żytni z masłem i miodem, mandarynka
- obiad: zupa brokułowa z makaronem, bitki w sosie pieczeniowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: jabłko
Czwartek 27 lutego
- śniadanie: bułka kajzerka, masło, ser żółty, rzodkiewka, kawa zbożowa
- II śniadanie: kajzerka z pastą jajeczną, ogórek zielony, wafel ryżowy
- obiad: barszcz czerwony z fasolą, pierogi domowe z serem i masłem, kompot owocowy
- podwieczorek: banan
Piątek 28 lutego
- śniadanie: bagietka mieszana z masłem, sałatką jarzynową, herbata ziołowa
- II śniadanie: graham z masłem, pomidorem i sałatą, kawa zbożowa, jabłko
- obiad: krupnik z warzywami, ryba panierowana, ziemniaki, gotowana kiszona kapusta, kompot owocowy
- podwieczorek: jogurt naturalny z truskawkami