Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka:. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska / wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie – wszystkie Państwa sugestie są uwzględniane w naszym planie żywieniowym. Za wyżywienie w Tęczowej Krainie Ochojec i Bajkowej Krainie Centrum Katowic odpowiada Planeta Smaku.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 25 maja
- śniadanie: chleb graham, chleb wiejski, masło, pasztet domowy z papryką i kurczakiem, pasztet warzywny z soczewicy, ogórek zielony, herbata owocowa
- obiad: zupa brokułowa z makaronem świderki, klopsiki drobiowe w wywarze, pulpeciki z soczewicy na wywarze warzywnym, marchewka z groszkiem, ziemniaki, kompot owocowy
- podwieczorek: jabłko tarte z biszkoptami
Wtorek 26 maja
- śniadanie: chleb graham, masło, szynka z indyka, twarożek biały, sałata, pomidor, herbata z cytryną
- obiad: zupa ziemniaczana zabielana/niezabielana, kasza bulgur z gulaszem drobiowym i brokułami, kalafior, kaszotto z kalafiorem i mozzarellą, kompot owocowy
- podwieczorek: brzoskwinia z lekkim pieczywem żytnim, mus brzoskwiniowy
Środa 27 maja
- śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, bagietka mieszana, pasta twarogowo-jajeczna, pasta z twarożku i awokado, owsianka na mleku roślinnym, szynka wieprzowa, ogórek, herbata owocowa
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pierś z kurczaka gotowana na parze, kotleciki z białej fasoli, ryż biały, ziemniaki, buraczki, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel z jabłek, herbatniki
Czwartek 28 maja
- śniadanie: bułka kajzerka, ser gouda, jajko, pomidor, herbata
- obiad: barszcz czerwony/biały z jajkami kurzymi, zupa warzywna niezabielana z kaszą jaglaną, makaron razowy świderki z sosem bolońskim, serem, mięsem mielonym wieprzowym z szynki lub z soczewicą, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, jabłko tarte z marchewką
Piątek 29 maja
- śniadanie: bułka grahamka, masło, szynka z indyka, pasta z białej fasoli z majerankiem, ogórek kiszony, herbata owocowa
- obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryż, ziemniaki, pulpeciki rybne, sos koperkowy z warzywami, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto domowe
WYŻYWIENIE PRZEDSZKOLE
Poniedziałek 25 maja
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, serek wiejski, mleko, herbata z cytryną i miodem
- II śniadanie: chleb graham z masłem, ogórek zielony, koktajl owocowy
- obiad: zupa brokułowa z makaronem, klopsiki drobiowe na wywarze z ziemniakami, marchewka z groszkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: jabłko
Wtorek 26 maja
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, szynką drobiową, ogórek zielony, jogurt naturalny, herbata z miodem
- II śniadanie: chleb graham z masłem, żółtym serem, rzodkiewką, pomidorem i szczypiorkiem, jajko
- obiad: zupa grochowa, placki ziemniaczane, jogurt naturalny, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
- podwieczorek: mandarynki
Środa 27 maja
- śniadanie: bułka graham z masłem i miodem
- II śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, sok owocowy
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pierś z kurczaka gotowana na parze, ziemniaki, sałatka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel domowy
Czwartek 28 maja
- śniadanie: bułka graham z masłem, zieloną sałatą, serem żółtym i ogórkiem zielonym
- II śniadanie: chleb z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, kakao, banan
- obiad: barszcz biały z jajkiem, makaron spaghetti z sosem bolońskim, z mięsem wieprzowym i pomidorami, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, woda mineralna
Piątek 29 maja
- śniadanie: chleb graham z masłem i szynką z indyka, mleko na ciepło
- II śniadanie: pomarańcza
- obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryba sote z sosem koperkowym, ryż na sypko z warzywami, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto domowe