Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska / wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Każda Państwa sugestia jest uwzględniana w planie żywieniowym.
NASZ JADŁOSPIS
Poniedziałek 25 kwietnia
- śniadanie: chleb mieszany, masło, szynka, ogórek zielony, pomidor, czerwona herbata
- II śniadanie: banan
- obiad: krem porowo-ziemniaczany z groszkiem ptysiowym / grzankami, kasza bulgur, gulasz, klopsiki sojowe, ryż, bukiet warzyw, kompot
- podwieczorek: gofry z powidłami
Wtorek 26 kwietnia
- śniadanie: chleb z ziarnami, masło, parówki drobiowe, parówki sojowe, keczup, herbata owocowa
- II śniadanie: owoce
- obiad: zupa kalafiorowa, racuchy z budyniem czekoladowym, racuchy z tartym jabłkiem, kompot
- podwieczorek: sok owocowy, pałeczki kukurydziane, wafle ryżowe, biszkopty
Środa 27 kwietnia
- śniadanie: kajzerka, masło, ser żółty królewski, pomidor, hummus, herbata z cytryną
- II śniadania: jogurt naturalny z musli i nasionami chia, koktajl na mleku ryżowym
- obiad: rosół z makaronem, bitki schabowe, kotleciki warzywne, ziemniaki pure z pietruszką, sos ziołowy, marchewka z groszkiem, kompot
- podwieczorek: owoce
Czwartek 28 kwietnia
- śniadanie: baton, masło, salami, ogórek kiszony, pasta warzywna, biała herbata
- II śniadania: banan
- obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, knedle z truskawkami i masłem, kompot
- podwieczorek: kajzerka, masło, pomidor, szczypiorek
Piątek 29 kwietnia
- śniadanie: chleb pszenny, masło, jajko na twardo, pasta z suszonych pomidorów, ogórek zielony, herbata zielona
- II śniadanie: kisiel owoce leśne
- obiad: barszcz ukraiński z ziemniakami, paluszki rybne, filet-mintaj, mintaj soute, pulpet sojowy, ziemniaki, surówka pekińska, kompot
- podwieczorek: jabłecznik
PONIEDZIAŁEK I WTOREK (2 ORAZ 3 MAJA) – DNI WOLNE
Środa 04 maja
- śniadanie: bułka pszenna, polędwica miodowa, sałatka szwedzka, wegański pasztet, masło, herbata
- II śniadania: banan
- obiad: krupnik z kaszą gryczaną, makaron z serkiem twarogowym, zupa ryżowa z warzywami, makaron z dżemem, kompot
- podwieczorek: placek drożdżowy, biszkopt
Czwartek 05 maja
- śniadanie: baton, masło, pasztet, pasztet sojowy, sałatka szwedzka, herbata owocowa
- II śniadania: kasza manna na mleku / mleku ryżowym
- obiad: zupa z zielonych warzyw, risotto z kurczakiem i warzywami wiosennymi, kompot
- podwieczorek: chałka z masłem
Piątek 06 maja
- śniadanie: chleb mieszany, masło, jajecznica, szynka, hummus, herbata zielona
- II śniadanie: jabłko
- obiad: zupa ogórkowa z ryżem, pulpety z dorsza, ziemniaki, pulpety sojowe, buraki, kompot
- podwieczorek: mus jabłkowy z cynamonem, cynamonka