Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska/wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Wszystkie Państwa sugestie są uwzględniane w planie żywieniowym. Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiada Planeta Smaku
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 01 czerwca
- śniadanie: bułka pszenno-żytnia z masłem, hummus, frankfurterki drobiowe, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
- obiad: zupa brokułowa z ryżem, krem z brukselki niezabielany z makaronem, pierś z kurczaka gotowana na parze, kotleciki z buraka, kasza jaglana, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka zielonego, oliwa z oliwek, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel z jabłek, jabłko tarte, chrupki kukurydziane
Wtorek 02 czerwca
- śniadanie: chleb graham pszenny, chleb wiejski, masło, twarożek, serek kanapkowy, pasta z dorsza, polędwiczka drobiowa, herbata z cytryną
- obiad: zupa jarzynowa z kluseczkami / makaronem zacierkowym, koperkiem, potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami, leczo warzywne z ryżem, kompot owocowy
- podwieczorek: banan
Środa 03 czerwca
- śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, niskosłodzony dżem z kiwi, owsianka na mleku / mleku roślinnym, herbata z cytryną
- obiad: rosół z kury z ryżem, zupa warzywna z ryżem, kasza jęczmienna perłowa ze schabem / bitką wieprzową i buraczkami, sos pieczeniowy, kaszotto warzywne z serem mozzarella, kompot owocowy
- podwieczorek: gruszka, woda mineralna
Czwartek 04 czerwca
- śniadanie: chleb żytni razowy, chleb graham, schab, pasta z twarożku, ser żółty, pomidor, sałata, herbata z cytryną
- obiad: barszcz ukraiński z mięsem, kapustą zabielany / niezabielany, makaron razowy świderki w sosie pietruszkowym, szynka bez kości z sosem beszamelowym, mięso drobiowe w sosie pomidorowym, sałata z sosem vinegret, kompot
- podwieczorek: kisiel z owocami, herbata z cytryną
Piątek 05 czerwca
- śniadanie: bułka grahamka, chleb wiejski, chleb żytni, masło, szynka z indyka, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- obiad: zupa kalafiorowa, krupnik niezabielany z warzywami, ziemniaki, ryż, kotlety rybne, filet rybny panierowany, marchewka gotowana, kompot owocowy
- podwieczorek: ciasto domowe, woda mineralna