Jadłospis w Bajkowej i Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska / wegańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie. Każda Państwa sugestia jest uwzględniana w planie żywieniowym. Za wyżywienie w naszych placówkach odpowiada Planeta Smaku.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 17 lutego
- śniadanie: chleb żytni, masło, schab, szynka drobiowa, mozzarella, rzodkiewka, herbata z cytryną
- obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, filet z kurczaka duszony w sosie własnym, zapiekanka ziemniaczana z marchewką i groszkiem, ziemniaki, marchewka, kompot owocowy
- podwieczorek: banan, bułka grahamka z masłem
Wtorek 18 lutego
- śniadanie: chleb słonecznikowy pszenno-żytni, żółty ser, pasta z soczewicy, cebulka zielona, masło, herbata z cytryną
- obiad: zupa kalafiorowo-ogórkowa z koperkiem, zupa koperkowa niezabielana z ziemniakami i warzywami, spaghetti neaoplitana, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty, wafle ryżowe, tarte jabłko
Środa 19 lutego
- śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, masło, sałata, pasta jajeczna, herbata z dzikiej róży
- obiad: rosół z kury z grysikiem, zupa brokułowa z kaszą manną, risotto warzywne z serem żółtym, makaron razowy, wieprzowina, sos beszamelowy, sałata, sos vinegret, gołąbki z sosem pomidorowym, kompot owocowy
- podwieczorek: kisiel z owocami, chrupki kukurydziane
Czwartek 20 lutego
- śniadanie: chleb graham pszenny, twarożek, szynka z indyka, ogórek zielony, pasta twarogowo-pomidorowa, herbata z cytryną
- obiad: zupa kalafiorowa, zupa jarzynowa z makaronem, cynamonowy ryż z jabłkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty bezcukrowe, mus owocowy
Piątek 21 lutego
- śniadanie: bułka grahamka, masło, ser żółty, humus pomidorowy, pomidor, herbata z dzikiej róży
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kotlety rybne, ryż, zapiekanka rybna, kompot owocowy
- podwieczorek: domowe ciasto, woda mineralna, rogal maślany, mus brzoskwiniowo-jabłkowy