Jadłospis w Tęczowej Krainie zawsze jest komponowany w oparciu o dietę dziecka. Podstawowe wyżywienie, dieta bezbiałkowa, dieta wegetariańska. Każdy z rodziców może zgłosić swoje żywieniowe preferencje dotyczące dziecka w naszym sekretariacie.
WYŻYWIENIE ŻŁOBEK
Poniedziałek 18 maja
- śniadanie: bagietka francuska z masłem i dżemem, herbatka
- obiad: zupa koperkowa, kasza bulgur z gulaszem drobiowym i warzywami, kaszotto warzywne z kukurydzą, kompot owocowy
- podwieczorek: biszkopty bezcukrowe, herbatniki i jabłko tarte
Wtorek 19 maja
- śniadanie: bułka kajzerka, masło, chleb graham, pasta jajeczna, herbata
- obiad: krem z selera z kaszą jaglaną, makaron razowy z twarogiem / jogurtem sojowym i truskawkami, kompot owocowy
- podwieczorek: rogal maślany z masłem, mus jabłkowo-marchewkowy
Środa 20 maja
- śniadanie: chleb wiejski z masłem, wędlina, serek kanapkowy, ogórek, pomidor, herbata
- obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym, kasza w sosie cukiniowym z mozzarellą, kalafior gotowany na parze, kompot owocowy
- podwieczorek: serek wiejski z bananem, mus brzoskwiniowy, wafle ryżowe
Czwartek 21 maja
- śniadanie: bułka kajzerka z masłem, polędwica drobiowa z indyka, pomidor, pasta z twarogu i awokado herbata
- obiad: krem z kalafiora z ryżem białym, pierogi domowe z mięsem, kartacze z mięsem, kluski leniwe z sosem brokułowym, kompot owocowy
- podwieczorek: banan, herbatka owocowa
Piątek 22 maja
- śniadanie: chleb żytni z masłem, ser żółty, pasta z soczewicy, pasta z sera żółtego, rzodkiewka, herbata
- obiad: krupnik z kaszą gryczaną, kotlety / pulpeciki rybne, ziemniaki, buraczki, kompot owocowy
- podwieczorek: serek z malinami, wafle ryżowe i dżem niskosłodzony, keks serowy