Jak co tydzień publikujemy Państwu jadłospis naszego żłobka. Staramy się, by zawsze było różnorodnie i zdrowo. Dbają o to Ci, którzy przygotowują posiłki dla najmłodszych według obowiązujących standardów w specjalnych piecach, dzięki czemu gotujemy przede wszystkim na parze!
ŻŁOBKOWY JADŁOSPIS
Poniedziałek 24 stycznia
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, szynka drobiowa, pomidor, papryka, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: zupa brokułowa z ziemniakami, makaron świderki z sosem bolońskim, papryka, marchewka, kompot
- podwieczorek: budyń waniliowy
Wtorek 25 stycznia
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, owsianka kakaowa, pasta wieprzowa z warzywami, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: zupa ogórkowa z ryżem, jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, gotowana marchewka z brokułem, kompot
- podwieczorek: domowe ciasto marchewkowe
Środa 26 stycznia
- śniadanie: chleb żytni, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ser żółty, napar z hibiskusa
- obiad: zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną, pulpety w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, gotowana kiszona kapusta, kompot
- podwieczorek: owoce sezonowe, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane
Czwartek 27 stycznia
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: żurek śląski, kopytka „Shrekowe” – szpinakowe z masłem, surówka z marchewki i pomarańczy, kompot
- podwieczorek: muffinka z jabłkiem
Piątek 28 stycznia
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, pasztet z soczewicy z warzywami, papryka, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: krem z białych warzyw z grzankami, kotlecik rybny z miruny, marchewka, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, kompot
- podwieczorek: koktajl wiśniowy z płatkami owsianymi
Pełny i szczegółowy jadłospis znajdziecie także na tablicy ogłoszeń w naszej placówce!
Rodziców, mających szczególne wymagania żywieniowe przez wzgląd na alergie, prosimy o zgłaszanie sugestii w naszym sekretariacie.
Smacznego!