Jak co tydzień publikujemy Państwu jadłospis naszego żłobka. Staramy się, by zawsze było różnorodnie i zdrowo. Dbają o to Ci, którzy przygotowują posiłki dla najmłodszych według obowiązujących standardów w specjalnych piecach, dzięki czemu gotujemy przede wszystkim na parze!
ŻŁOBKOWY JADŁOSPIS
Poniedziałek 27 marca
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, polędwica sopocka, ogórek kiszony, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem
- obiad: kapuśniak z kapusty słodkiej i kiszonej z pomidorami, makaron z białym serem, prażone jabłka, kompot
- podwieczorek: muffinka czekoladowe z burakami i słonecznikiem
Wtorek 28 marca
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, pasta jajeczna z cebulką, szynka drobiowa, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: zupa szpinakowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka, kasza bulgur, kasza jęczmienna, kompot
- podwieczorek: jogurt naturalny z nasionami chia i śliwkami
Środa 29 marca
- śniadanie: bułka pszenna, masło, pieczeń rzymska, pomidor, sałata, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: barszcz ukraiński z fasolką szparagową, kluski na parze z otrębami, koktajl jagodowy, kompot
- podwieczorek: tapioka na mleku z frużeliną wiśniową
Czwartek 30 marca
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, twarożek z cebulką zieloną, ser żółty, rzodkiewki, kawa zbożowa z mlekiem
- obiad: zupa kalafiorowa z kaszą manną, pulpety w sosie pieczeniowym, ziemniaki, sałatka z kiszonych ogórków z marchewką i papryką, kompot
- podwieczorek: ciasto drożdżowe z jabłkiem
Piątek 31 marca
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym i jajkiem, rzodkiewki, pomidor, napar z hibiskusa
- obiad: krem z ciecierzycy z pomidorami z białą kaszą gryczaną, jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, buraki, kompot
- podwieczorek: budyń waniliowy, cząstki jabłka
Pełny i szczegółowy jadłospis znajdziecie także na tablicy ogłoszeń w naszej placówce!
Rodziców, mających szczególne wymagania żywieniowe przez wzgląd na alergie, prosimy o zgłaszanie sugestii w naszym sekretariacie.
Smacznego!