Jak co tydzień publikujemy Państwu jadłospis naszego żłobka. Staramy się, by zawsze było różnorodnie i zdrowo. Dbają o to Ci, którzy przygotowują posiłki dla najmłodszych według obowiązujących standardów w specjalnych piecach, dzięki czemu gotujemy przede wszystkim na parze!
ŻŁOBKOWY JADŁOSPIS
Poniedziałek 31 stycznia
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, szynka drobiowa, pasta z kaszy jaglanej z pomidorami, pomidor, ser żółty, ogórek zielony, kakao
- obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, makaron świderki z sosem śmietanowo-brokułowym / brokułowym, kompot
- podwieczorek: kisiel wiśniowy, wafel ryżowy, chrupki kukurydziane
Wtorek 01 lutego
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, kasza jaglana na mleku / mleku roślinnym, konfitura z pomarańczy własnej produkcji, napar z hibiskusa
- obiad: rosół z alfabetem, medalion z marchewką, ziemniaki, gotowana marchewka z groszkiem, kompot owocowy
- podwieczorek: owoce sezonowe, wafle ryżowe i kukurydziane
Środa 02 lutego
- śniadanie: chleb żytni, masło, pasztet z warzywami, ogórek kiszony, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem
- obiad: zupa pomidorowa z ryżem, naleśniki z białym serem, prażonym jabłkiem i cynamonem, kompot
- podwieczorek: muffinka cytrynowa
Czwartek 03 lutego
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, kasza manna na mleku / mleku roślinnym, twarożek ze szczypiorkiem, twarożek ze słonecznika ze szczypiorkiem, ogórek zielony, napar z hibiskusa
- obiad: krem marchewkowo-dyniowy z pestkami z dyni, gulasz wieprzowy, kasza bulgur, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego i marchewki, kompot
- podwieczorek: owoce sezonowe, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane
Piątek 04 lutego
- śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, pasta rybna z jajkiem i ogórkiem kiszonym, pomidor, papryka, bawarka
- obiad: barszcz czerwony na własnym zakwasie z ziemniakami, kluski na parze z otrębami, koktajl jagodowy, kompot
- podwieczorek: galaretka owocowa, mandarynka
Pełny i szczegółowy jadłospis znajdziecie także na tablicy ogłoszeń w naszej placówce!
Rodziców, mających szczególne wymagania żywieniowe przez wzgląd na alergie, prosimy o zgłaszanie sugestii w naszym sekretariacie.
Smacznego!